Att skapa sitt liv istället för att lämna det åt slumpen – Målsättningsguide

VAD – VARFÖR – MÅLSÄTTNING – PLANERING – VERKSTÄLLNING

Vet du vad du vill uppnå i ditt liv? Vet du varför du vill uppnå det? Har du satt upp mål för det? Har du gjort en plan för att uppnå det? Har du verkställt din plan? Isåfall – BRA! Då blir den här artikeln bara en liten påminnelse för dig. Har du inte gjort detta? Isåfall – BRA! Då kan du börja ta kontroll över, och skapa ditt liv redan idag med med hjälp av tips och tricks om hur jag har gjort detta, i denna artikel.

Vi lever bara en gång, och har en limiterad tid på den här jorden. En limiterad tid som dessutom inte är bestämd, utan kan prompt ta slut när som helst egentligen. Därför tycker jag att det är viktigt att du frågar dig själv vad du vill göra av ditt liv, vad du vill uppnå i ditt liv. Även om du har stora drömmar om att ta över världen eller mer realistiska och enkla drömmar om att leva ett lyckligt liv, med rätt jobb och en fin familj, så är det lika viktigt för att kunna ta kontroll över sitt liv istället för att lämna det åt slumpen.

När du kommit fram till vad det är du vill göra av ditt liv, uppnå i ditt liv, så måste du ställa dig följdfrågan “varför”, och denna del tycker jag är den absolut viktigaste delen i det. Har du inte ett tydligt varför, eller ett tillräckligt starkt varför, så kommer du aldrig orka ha motivationen uppe för att sedan verkställa din plan, och då blir alla målsättningar och planering egentligen meningslöst, och slöseri med tid. Fråga till dig – varför ser ditt liv ut så som det gör just nu? Svår att svara på, eller hur? Men om du svarar att det är så för att du vill ha det exakt så här, så blir jag imponerad. Om du istället svarar att det ser ut så för att det helt enkelt blivit så, vilket jag tror att många gör, så hoppas jag att denna text kan komma att hjälpa dig att svara på det första sättet längre fram istället. “Varför” handlar egentligen om att vi ska hitta en högre mening i livet, som vi ska kunna basera våra val på och i sin tur ta kontroll över våra liv. Det kan du bara göra om du förstår vad det är du vill göra eller uppnå, varför du vill uppnå det och sätta upp mål för att uppnå det. Vad som händer då är att du börjar göra val i livet baserat på vad du verkligen vill, och kanske behöver, istället för att basera valen på din känsla för stunden, någon annans vilja eller ännu värre – åt slumpen. Du tar kontroll över ditt liv, ger dig själv förutsättning till att skapa ditt eget liv och forma det precis som du vill.

Det är detta varför som ska hjälpa dig upp ur sängen de morgnar du är som tröttast, det är detta varför som ska hjälpa dig att jobba de 10% extra som krävs för att nå de mål du snart ska sätta upp.

Något jag vill klargöra innan vi fortsätter är att när vi pratar mål så tänker oftast de flesta på karriärmål – vad du vill göra och vad du vill bli, ur ett professionellt perspektiv. Jag själv sätter mål för alltifrån hur jag vill upplevas som vän, hur jag ska ta hand om min hälsa, min personliga utveckling till hur jag i framtiden vill upplevas som pappa eller som man i ett förhållande. Alla delar är för mig lika viktiga, och det är bara du själv som kan bestämma vilka delar i ditt liv som skulle vara viktigast för dig att sätta upp mål för, glöm inte det. Målsättning är inte bara ett verktyg för att lyckas kommersiellt eller professionellt som många kan förknippa det med, det är ett verktyg för att lyckas bli precis den person som du själv vill vara, både privat och professionellt. Sätter du upp mål för din karriär men inget annat så skapar du inte ditt eget liv, du skapar förutsättningar för att lyckas professionellt men lämnar allt annat åt slumpen

källa - https://www.linkedin.com/pulse/att-skapa-sitt-liv-ist%C3%A4llet-f%C3%B6r-l%C3%A4mna-det-%C3%A5t-slumpen-hemstrand